2020(e)ko martxoaren 30(a), astelehena

GOMAZKO ARRAUTZA JAUZIKARIA / HUEVO SALTARÍN


Esperimentu bat egiteko proposamena! Euskeraz testua daukazue, bideoa berriz gazteleraz.
¡Una propuesta para hacer un experimento! Tenéis el texto en euskera, y el vídeo en castellano.
MATERIALAK
Arrautza 1, kristalezko ontzi bat eta ozpina.
NOLA EGITEN DA?
·        Bete kristalezko potoa ozpinez, ia goraino.
·        Sartu arrautza potoan eta itxi ondo.
·        Utzi 48 orduz atseden hartzen. Ireki potoa eta atera arrautza kontu handiz.
·        Lehortu arrautza kontu handiz eta hazi bote egiten! Arrautza errebotatzen ikusiko duzu azaleraren batean askatuz gero (ez distantzia handiegitik, apurtu egingo da bestela). Gogoan izan arrautzak barrutik likido izaten jarraitzen duela.

NOLA LITEKE?
Arrautza ozpinetan sartzean, azala galtzen du, erreakzio kimiko baten ondorioz, eta handitu egiten da haren bolumena, ozpinaren ura barrura sartzen delako. Ozpinaren azido atzetikoak zuringoaren parte bat desnaturalizatzen du, eta geruza gomatsu lodi bat bihurtzen du.



Bideoa gazteleraz dago /El vídeo está en castellano.